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FOREWORD 

This Frequently Asked Questions (FAQ) document is prepared based on  

the relevant provisions of the Communications and Multimedia Act  

1 998 (CMA 98) and Communications and Multimedia (Technical  

Standards) Regulations 2000. It is also based on the certification  

program operated by SIRIM QAS INTERNATIONAL SDN. BHD. which is  

a registered certifying agency with SKMM for the certification of  

communications equipment under the Act. Reference is also made to  

the Customs Act 1 967 and Customs (Prohibition of Imports) Order  

1 998 in regards to the importation of communications equipment.  

This FAQ provides information on the certification requirements and  

importation procedures applicable to the supply of communications  

equipment to the market in Malaysia.  
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

CERTIFICATION 

Ql. What is meant by communications equipment?  

Communications equipment means any communications network  

facilities or customer equipment which may include fixed and  

wireless equipment.  

Q2. Is it mandatory for a communications equipment to be  

certified before it can be used, offered for sale o r sold?  

Yes, Regulation 14 of the Communications and Multimedia  

(Techn ica l  Standards)  Regulat ions  2000,  s tates  that  a l l  

communications equipment which are required to be certified  

under the regulations shall so be certified.  

However SKMM has issued a notice to authorise the importation  

and use of certain models of amateur radio equipment without  

being certified. Please refer to Q1 9 for details.  

Q3. What is meant by certified communications equipment?  

Certified communications equipment refers to equipment which  

has been conf irmed as  having complied with the specif ied  

standards, technical specifications, technical checklist and/or  
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technical declaration pursuant to the Communications and  

Multimedia (Technical Standards) Regulations 2000.  

This activity is conducted by a registered certifying agency  

appointed by SKMM.  

Q4. What organisation conducts communications equipment 

certification in Malavsia? 

At present,  al l  cert i f icat ion act iv it ies for communications  

equipment are carried out by SIRIM QAS INTERNATIONAL SDN.  

BHD. (SIRIM QAS) which is a registered certifying agency with  

SKMM. Their contact address is  as follows:  

SIRIM QAS INTERNATIONAL SDN. BHD. 

(Communication and Multimedia Section) 

SIRIM Complex 

1, Pe rsia ran Dato' Mente ri 

Section 2, P.O. Box 7035 

40911 Shah Alam 

Selangor, MALAYSIA 

Tel : 60-3-5544 6400 

Fax : 60-3-5510 9439 

 

http : www.si rim-qas.com.mv 
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Q5. Is further approval from SKMM required after equipment  

has been certified by SIRIM QAS?  

NO, certification by a registered certifying agency is deemed to  

be an approval by SKMM.  

Q6 .  What  types  o f  ce r t i f i ca t ion  a re  ava i l ab le  under  the  

Regulations? 

There are two (2) forms of certification:  

a)  Compliance Approval; or  

b)  Special Approval.  

Q7. What is Compliance Approval certification?  

Compliance approval  (a lso somet imes referred to as  type  

approval) may be granted to a specific model of communications  

equipment which has been certif ied as complying with the  

specified standards, technical specifications, technical checklist  

and/or technical declaration.  

Q8. What is Special Approval certification?  

Special Approval certification may be granted for equipment  

which is to be used exclusively by an individual or company  

limited to the following uses only:  
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a) For personal or company's own use  

b) For  t r ia ls ,  market  surveys or  demonstrat ion of  

equipment which uses network connections;  

c) Exhibition purposes without network connection;  

d) Research and development; and  

e) Training.  

Q9. What is the difference between the requirements fo  

Compliance Approval and Special Approval? 

The certification process for Compliance Approval may involve  

paper evaluation, laboratory or field tests or a combination of  

these requirements.  

The certification process for Special Approval may be exempted  

from the requirements for lab tests or  f ie ld tests and the  

certification may be based solely on a paper evaluation.  

Depending on the purposes of the importation, equipment which  

is granted a Special Approval certification may be required to be  

re-exported out of the country after the expiry of its validity  

period. 
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APPLICATION PROCEDURES  

Q10. What documents need to be submitted to SIRIM QAS fo 

the certification process? 

Complete application package (forms) can be downloaded from  

S I R I M  Q A S  I N T E R N A T I O N A L  S D N .  B H D .  w e b s i t e  a t  

http://www.sirim-qas.com.my/  

1.  Click Application located at the upper header of  the  

website, 

2.  Click Download Forms and  

3.  Then click on Communication & Multimedia  

Q11.  Who are el ig ible  to submit  the appl icat ions fo  

certifications? 

Applicants may fall under one of the following categories:- 

a) A local applicant which is a Malaysian registered company  

(importer, manufacturer, authorized agent of importer or  

manufacturer and network operator)  

b) A foreign applicant is a company registered outside Malaysia.  

To facilitate an application from a foreign applicant the  

company is  required to have a local  representat ive  in  

Malaysia. 

c) An individual or company who has purchased the equipment  

for their own use only.  
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Q12. Does equipment which has been certified by a foreign  

certification bodies need to be recertified before it can be  

imported into the country?  

Yes, all equipment shall be recertified to ensure that they comply  

with local requirements.  

However SIRIM QAS INTERNATIONAL SDN. BHD. accepts test  

reports from:- 

a) Laboratories recognised by SKMM under Mutual Recognition 

Arrangements (MRAs);  

b) L a b o r a t o r i e s  u n d e r  S I R IM  B e r h a d  o r  S I R IM  Q A S  

INTERNATIONAL SDN. BHD.;  

c) Laborator ies  accredited under  Skim Akreditasi Makmal  

Malaysia  ( S AMM)  wh i c h  i s  t h e  n a t i o n a l  l a bo r a t o r y  

accreditat ion  scheme managed by  the  Department  of  

Standards Malaysia (STANDARDS MALAYSIA);  

d) Laboratories under IECEE CB Scheme. The CB test report  

shall be accompanied by CB test certificate; or  

e) Laboratories (in the scope of its accreditation) which are  

accredited by the accreditation bodies that have signed  

accreditation cooperation agreements with STANDARDS  

MALAYSIA (e.g. APLAC or ILAC)  

Q13. What is the turnaround time of the certification process?  

The turnaround time is normally between two to four weeks  

calculated from the date the sample is submitted.  
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CERTIFICATION FEES 

Q14. How much is the certification fees? 

The fees depend on the equipment's certification categories and  

will normally cover the processing, testing, evaluation and  

certification process. Please contact SIRIM QAS INTERNATIONAL  

SDN. BHD. for further details.  

EQUIPMENT STANDARDS 

Q15. What are the SKMM Technical Specifications which need 

to be complied with and where do applicants obtain  

copies of such standards? 

SKMM has published the Technical Specifications for the testing  

and certification for both fixed and wireless communications  

equipment. The documents deal primarily with the technical  

requirements for safety, frequency bands, interoperability,  

electromagnetic compatibility and non-interference.  

The documents can be downloaded from www.skmm.gov.my at 

http://www.skmm.gov.my/index.php?c=public&v=art_view&art_id=774   

In situations where a Technical Specification is not available, the  

Compliance  Approval  shal l  be  based on specif ied product  

standards (national or international standards),  technical  

checklist and/or technical declaration.  
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EQUIPMENT FOR PERSONAL USE 

Q16. How do I bring in a communications equipment purchased 

from overseas and intended to be for personal use into 

the country? 

Communications equipment intended for personal use can be  

brought into the country by applying for Special  Approval  

certification from SIRIM QAS INTERNATIONAL SDN. BHD.  

Q17. Do I need to apply for import permit as well? 

Yes, you are required to apply for an import permit from SIRIM  

QAS INTERNATIONAL SDN. BHD. which  is  a lso  the Permit  

Issuing Agency (PIA) appointed by the Royal Malaysian Customs.  

Q18. How many pieces of communications equipment are  

allowed to be brought in for personal use? 

There is a limitation in terms of quantity and validity period for  

the equipment certified under Special Approval. This is due to  

the fact that all equipment under this type of certification are not 

allowed to be sold and used for commercial purposes.  



 

 

SKMM FAQ Communications Equipment Certification

10

AMATEUR RADIO EQUIPMENT 

Q19. Does amateur radio equipment require certification? 

SKMM has published Notice No. 01/06/2004 listing authorised  

amateur radio equipment which do not require certification. The  

notice is accessible at 

http://www.skmm.gov.my/index.php?c=public&v=art_view&art_id=37.  

Only a person who holds an amateur radio operator's certificate  

(Class A or Class B) can import and use the equipment listed in  

the notice. Any amateur radio equipment which is not listed  

must be certified in accordance with the Regulations.  

EQUIPMENT LABELLING 

Q20. What sort of certification mark o r label must be used fo 

all certified communications equipment? 

All certified communications equipment shall bear a certification  

mark or label to be purchased from SIRIM QAS INTERNATIONAL  

SDN. BHD. There are two types of  label  -  one which  is  for  

wireless equipment to be operated under Class Assignment  

(licence exempt) and the other for wireless equipment to be  

operated under Apparatus Assignment (licence required) as  

well as all telephony products such as fixed line telephones and  

fax machines.  
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Q21. Who is responsible for equipment labelling? 

It is the responsibility of the Certificate Holder to ensure that all  

certified equipment bears the mandatory certification mark or  

label. 

DEALER'S LICENCE  

Q22. Is there any requirement for dealers o r suppliers to obtain 

a licence from SKMM before they can import, offer for sale 

o r sell any communications equipment? 

No, dealers or suppliers are not required to obtain any such  

licence from SKMM.  

PENALTIES 

Q23. Is there any penalty if a person offers for sale, sells o r has 

in his possesstion with a view to sell any communications 

equipment which is not certified? 

Yes, a person who commits such offence shall, on conviction, be  

liable to a fine not exceeding one hundred thousand ringgit (RM  

100,000.00) or imprisonment for a term not exceeding six (6)  

months or both. This prohibition and penalty is contained in  

Regulations 16 and 37 of  Communications and Mult imedia  

(Technical Standards) Regulations 2000].  
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Q24. Wil l  consumers be penal ised if  they buy and use any  

communications equipment which is not certified?  

Consumers  s hou ld  no t  buy  o r  u se  any  commun ica t i ons  

equipment which is not certified by SIRIM. When purchasing  

communicat ions  equipment ,  they should  a lways  look  for  

certification mark or label as described in Q20 above.  

They should not also be confused with any foreign certification  

mark such as 'FCC' or 'CE' because it does not imply that the  

equipment complies with local requirements. The equipment  

may  no t  b e  s u i t ab l e  t o  be  u sed  l o c a l l y  a nd  may  c ause  

interference, impairment, or malfunction of, or harm to any  

communications equipment or any other equipment. It may  

also compromise the safety of the general public.  

A person who uses a non-certified communications equipment  

commits an offence and shall, on conviction, be liable to a fine  

not exceeding one hundred thousand ringgit (RM 100 000.00) or  

imprisonment for a term not exceeding six (6) months or to both  

[Regulations 16 and 37 of Communications and Multimedia  

(Technical Standards) Regulations 2000].  
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IMPORTATION PROCEDURES  

Q25. What importation requirements are required to import 

communications equipment? 

An import permit is a mandatory requirement for importing  

communications equipment into Malaysia under the Customs Act  

1 967 and Prohibition of Import 1 998. It is applicable to a  

supplier or individual who imports communications equipment  

either as a complete set, parts and/or accessories either for  

manufacturing or repairing.  

SIRIM QAS INTERNATIONAL SDN. BHD. was appointed by the  

Royal Customs of Malaysia on 12 April 1 999 to deal with the  

processing and approval of import permit for communications  

equ ipment .  The  i s suance  o f  import  pe rm it  i s  subjec t  to  

compliance with the Compliance Approval or Special Approval  

specified by SKMM.  

Q26. How do you apply for an import permit? 

An import permit is applied through E-Permit system. E-Permit is  

a web-based permit application system and is accessible at  

http://epermit.dagangnet.com. 

The application of import permits through the E-Permit system  

shall be processed within 24 hours.  
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Q27. 
What import permit fees must I pay? 

The fees are as follows:  

 

NO. DESCRIPTION TOTAL 

AMOUNT (RM) 

1.  

Upon registration (one time)  RM300.00 

2.  

Stamp duty (one time)  RM20.00 

3.  

Access fee per year  RM250.00 

4.  

Upon transaction per permit for registered E- 

Permit user (Approved Permit)  

RM60.50 

5.  Upon transaction per permit for non registered E- 

Permit user (Approved Permit)  

RM70.00 

 

Please contact SIRIM QAS INTERNATIONAL SDN. BHD. for  

further enquiries.  

Q28. How do I apply for an E-Pe rmit? 

Before an importer can apply for an import permit, they must  

f i r s t  r e g i s t e r  a s  a n  E - P e rm i t  u s e r  w i t h  S I R IM  Q A S  

INTERNATIONAL SDN. BHD. and Dagang Net Technologies Sdn.  

Bhd. (DNT) to get a username and password to access the  

system. 

Companies or individuals not registered as E-Permit users are  

required to fill-up form CMST/FORM/AP/02 and Special Approval  

form which is available at www.sirim-qas.com.my. 

End 


